Photo credit: Unsplash
Milletlerarası adli yardım söz konusu olduğunda, HMK anlamındaki adli yardım (maddi gücü olmayanlara sağlanan adli yardım) anlaşılmamalıdır. MÖHUK’daki adli yardımda iki husus vardır;
Milletlerarası adli yardım, farklı ülkelerde bulunan mahkemelerin adli konulardaki birbirlerine olan yardımları ve adli iş birliği olarak düşünülebilir.
1.Milletlerarası İstinabe
Yabancı ülkede bulunan bir delilin kullanılmasına ilişkindir.
Bir tanığın yabancı ülkede bulunmasından dolayı dinlenilmemesi mümkün değildir.
İstinabe açısından 1970 tarihli Hukuki ve Ticari Konularda Yabancı Ülkelerde Delil Sağlanması Hakkındaki La Haye Sözleşmesi vardır. 52 ülke ile birlikte Türkiye’de sözleşmeye taraftır. Milletlerarası istinabe bakımından bir uluslararası sözleşme yoksa yabancı ülkede delil toplanması oldukça zordur. Uygulamada problemler yaratır. Bu sözleşme bir nebze kolaylaştırsa da uygulama bakımından prosedür oldukça uzun sürer. Dolayısıyla deliller yurt dışındaysa delillere ulaşma açısından oldukça zorluk yaşanacaktır.
Sözleşmeye göre, her akit devlet bir merkezi makam belirler. Türkiye’de merkezi makam “Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüdür”. Akit devlet istinabe talebini bu merkezi makama iletir, merkezi makam da talebi kendi adli makamlarına iletir. Adli makam da kendi kanunlarının öngördüğü usulleri uygulayarak, örneğin bir tanık dinlenecekse kanundaki şekilde, delilleri toplayacaktır. Bunlar oldukça uzun sürer.
İstinabe talebi bazı hallerde kabul edilmeyebilir. Bu haller;
2.Milletlerarası Tebligat
HMK Madde 438– (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça tebligat, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır.
Tebligat Kanunu Madde 25 – Yabancı memlekette tebliğ o memleketin salahiyetli makamı vasıtasiyle yapılır. Bunun için anlaşma veya o memleket kanunları müsait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapılmasını salahiyetli makamdan ister
TEBLİGAT KANUNU Madde 25/a – Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.
Bu hâlde bildirimi Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu veya bunların görevlendireceği bir memur yapar.
İstinabe, her yabancılık unsuru oluşturan davada karşımıza çıkmayabilir. Milletlerarası yetkiyi tesis edebilirsek zaten delillerin çoğu burada denmektedir. Ancak taraflardan birinin yabancı ülkede olduğu hallerde tebligat meselesi mutlaka ortaya çıkacaktır. HMK’daki düzenlemeye göre, davalı taraf yabancı bir ülkede ise, cevap dilekçesinde Türkiye’de geçerli olan bir tebligat adresi göstermesi zorunludur. Ancak ilk başta davacının verdiği dava dilekçesi her türlü yurt dışında yaşayan kişiye tebliğ edilmelidir. Davacı, Türkiye dışında yaşayıp Türkiye’de dava açacaksa genellikle vekil aracığı ile kendini temsil ettiği için davacı olma açısından tebligatta problem yaratmaz. Ancak davalının yabancı olması halinde bir sorun ortaya çıkar.
Yine bu konudaki problemleri önlemek için kabul edilen ve 62 ülkenin taraf olduğu, “1965 tarihli Hukuki ve Ticari Konularda Adli ve Gayri Adli Belgelerin Yabancı Memleketlerde Tebliğine Dair La Haye Sözleşmesi” vardır. Burada gene merkezi makamlar aracılığı ile tebligat kuralı düzenlenmiştir. Yani yabancı ülkenin merkezi makamı tebligat gönderilecek ülkenin merkezi makamı ile iletişime geçer, o merkezi makam ise tebligat gönderilecek ülkenin yargı makamlarını harekete geçirir. Türkiye’deki merkezi makam istinabedeki ile aynıdır.
Sözleşmenin getirdiği en önemli kolaylık, taraf devlet mahkemelerinin doğrudan doğruya posta yoluyla tebligat yapabilmesidir. Ancak Türkiye bu kuralı kabul etmemiştir. Yani sözleşmenin diğer tarafı olan 61 ülkenin mahkemeleri, Türkiye’de bulunan kişilere doğrudan doğruya posta yoluyla tebligat yapamazlar. Ancak Türk mahkemelerinin bunu kabul eden ülke vatandaşlarının bulundukları ülkelere doğrudan doğruya posta yoluyla tebligat yapma imkanı vardır. Önemli bir kolaylıktır.
Tebligat meselesini ikiye ayırarak incelemekte fayda vardır;
Online Hukuki Danışmanlık